Veel voordelen collectieve vrije dag
Er zijn veel voordelen van deze collectieve vierdaagse werkweek op te noemen. Niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor bedrijven zelf. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het onder andere een lager ziekteverzuim, een grotere medewerkerstevredenheid en een stijging van de productiviteit als gevolg heeft.
Rol OR bij besluitvorming invoeren vierdaagse werkweek
Maar wat is de rol van een ondernemingsraad (OR) bij de besluitvorming en invoering van een dergelijk beleid? Vanzelfsprekend mag de bestuurder dit niet zonder instemming van de OR doorvoeren.
Een besluit als deze valt namelijk onder de werktijdenregeling, een belangrijk onderdeel van het personeelsbeleid binnen elke organisatie. Het bepaalt wanneer medewerkers hun werk kunnen of moeten verrichten en is van invloed op hun werk-privébalans, productiviteit en welzijn. Voor de OR is het belangrijk om de regels rondom werktijden goed te begrijpen, omdat deze direct invloed hebben op de medewerkers.
OR moet belangen medewerkers én organisatie afwegen
Want hoewel vier dagen werken en voor vijf dagen salaris ontvangen velen wellicht als muziek in de oren klinkt, kan dit beleid vele haken en ogen hebben waarvan zeker een OR zich bewust moet zijn. Er moeten verschillende belangen worden afgewogen.
Overigens niet alleen die van de medewerkers, maar ook het belang van de organisatie moet door een OR goed in de gaten worden gehouden. Met vragen als:
• Is een collectieve vrije dag wel mogelijk binnen de organisatie?
• Wat zijn de (extra) kosten die hiermee gemoeid zijn?
• Wat zijn de voordelen voor medewerkers?
• Wat betekent dit voor de bereikbaarheid van bedrijf en medewerkers?
• En wat zijn de gevolgen voor klanten?
• Biedt een model als dat van AFAS uitsluitend voordelen of ook nadelen?”
Deze en meer vragen behoeven allemaal een duidelijk en gedegen antwoord, voordat een OR al dan niet akkoord gaat met een dergelijk besluit.
Geen simpel “ja”
Een simpel “ja” met betrekking tot dit beleid van een vierdaagse werkweek volstaat voor een ondernemingsraad dus niet. Actieve betrokkenheid vanuit de OR bij het proces zorgt voor een weloverwogen besluitvorming, waarbij zaken zowel uit het oogpunt van de werknemers als van de organisatie bekeken moeten worden.
Vragen of advies nodig?
Speelt het onderwerp van een collectieve vrije dag nu of binnenkort ook binnen jouw organisatie en heb je daar vanuit de OR vragen over of advies bij nodig? Neem gerust contact met mij op via martijn@hetambtelijksecretariaat.nl. We helpen jullie graag!
Hoe de ondernemingsraad kan bijdragen aan een succesvolle werktijdenregeling is in een eerder artikel beschreven, dat je hier kunt teruglezen.